Veelgestelde Vragen

Ledger Nano X

Vragen over de Ledger Nano X

Wat zit er in de doos?

De Nano X wordt prachtig verpakt geleverd met het apparaat zelf, een USB-C-kabel, een set instructies en herstel-seed-kaarten. De vorige dikke knoppen die bovenop het apparaat zaten, zijn er nu naadloos op geïntegreerd op een manier die zelfs een beetje moeilijk op te merken is. Al met al een prachtig design.

Hoe stel ik de Ledger Nano X in?

Er zijn verschillende fasen die u moet doorlopen om uw Nano X in te stellen.

Stap 1 - Een pincode instellen
Wanneer je het apparaat voor het eerst opstart, wordt je gevraagd een 4-8 cijferige pincode te kiezen. Je kunt tussen de cijfers schakelen met de knoppen, terwijl "enter" wordt bereikt door beide knoppen tegelijkertijd in te drukken.

Stap 2 - Jouw startzin opschrijven
De seed-zin is als het wachtwoord voor jouw wallet. Het is iets dat te allen tijde veilig en verborgen moet worden gehouden.
Bij het initialiseren van het apparaat ontvangt je 24 woorden die je op een vel papier dient te noteren en op te bergen. In het geval dat het apparaat zoekraakt, kapot gaat of wordt gestolen, kunt je jouw geld terugkrijgen met uw seed-frase.

Omdat de seed-zin zo belangrijk is, word je na het opschrijven gevraagd deze volledig te bevestigen. In tegenstelling tot het Trezor-installatieproces, kun je met Ledger dit gedeelte niet overslaan.

Stap 3 - De Nano X koppelen met je mobiel
Eerdere Ledger-versies werden alleen bestuurd via de desktopsoftware die bekend staat als "Ledger Live". De Nano X kan ook worden bediend via de Ledger Live mobiele app.

Het koppelen van het apparaat zou vrij eenvoudig en duidelijk moeten zijn, maar dat is helaas niet wat wij hebben ervaren. Het proces wordt nog omslachtiger wanneer je het apparaat vanuit de app gaat bedienen. Bijna elke keer dat je een actie op de app uitvoert, moet je wachten op de bluetooth-verbinding en de actie op het apparaat zelf goedkeuren.

Vaker wel dan niet geeft het apparaat de optie 'goedkeuren' niet weer en hoef je slechts een paar seconden te wachten voordat de actie automatisch wordt goedgekeurd.

Stap 4 - Apps installeren
Zodra het apparaat is gekoppeld en klaar is, kun je er verschillende apps op installeren, afhankelijk van de munten die je wilt gebruiken.

Stap 5 - Accounts toevoegen
Dit was verreweg de meest verwarrende stap voor ons. Na het installeren van de Bitcoin-app wisten we zeker dat we klaar waren om te gaan. Blijkbaar moet je ook een Bitcoin-account op het apparaat toevoegen en dat wordt niet via de gebruikersinterface doorgegeven.
Natuurlijk kun je een handleiding vinden op de Ledger's site, maar als ervaren Bitcoiner verwachtten we dat het intuïtiever zou zijn.

Na 5 minuten heen en weer gaan ontdekten we eindelijk deze ontbrekende stap en van daaruit was het relatief eenvoudig om grip te krijgen op de bediening van het apparaat.

Welke munten ondersteunt de Ledger Nano X?

De Ledger Nano X ondersteunt meer dan 1000 munten en tokens. De belangrijkste munten kunnen worden verzonden/ontvangen via de Ledger Live-software-interface. Hier is een lijst met de meest ondersteunde munten:
1. Bitcoin (BTC)
2. Bitcoin Cash (BCH)
3. Ethereum (ETH)
4. Ethereum Classic (ETC)
5. Stellair (XLM)
6. Ripple (XRP)
7. Litecoin (LTC)
8. Dogecoin (DOGE)
9. Zcash. (ZEX)
10. Dash (DASH)

Minder 'populaire' munten en voornamelijk ERC-20-tokens (munten die worden gebruikt in ICO's) hebben alternatieve software nodig die is aangesloten op de Ledger om ze te verzenden en te ontvangen (bijv. MyEtherWallet, MyCryptoWallet).

Hoeveel kost de Ledger Nano X?

De Ledger Nano X kost €129,99 (inclusief BTW), wat twee keer zo hoog is als de Ledger Nano (€69,99 inclusief BTW). In feite betaal je voor Bluetooth-ondersteuning en een grotere capaciteit aan munten (de Nano X kan maximaal 100 items tegelijk bevatten).
Naar onze mening is dit, hoewel dit een grote prijsstijging is, de toegevoegde functionaliteit nog steeds de moeite waard.

De beperkte capaciteit van de Nano S voor munten kan soms een heel gedoe zijn en het feit dat je jouw hardware wallet vanaf je mobiel kunt bedienen, is een groot pluspunt.

Ledger Nano X vs. Trezor en de Nano S?

Als je de Ledger Nano X vergelijkt met de concurrentie, denken wij dat hij de overhand krijgt. Uiteindelijk ondersteunt de Nano X meer valuta en heeft hij bluetooth-connectiviteit.
Je kunt maximaal 100 muntapps tegelijkertijd op jouw apparaat beheren (vergeleken met 3 op het vorige Nano S-model).
In vergelijking met de Trezor Model T (€188,99 inclusief BTW) ontbreekt er alleen een touchscreen, dat naar onze mening hoe dan ook niet zo'n groot voordeel is.

Oudere modellen zoals de Trezor One kunnen niet concurreren met de functies van de Nano X.

Wat is Ledger Live?

Ledger Live is de software waarmee je jouw Ledger Nano X hardware wallet beheert. Het kan via een app naar je desktop of je mobiele telefoon worden gedownload.

Hoe zet ik Bitcoins over naar mijn Ledger Wallet?

1. Voltooi de installatie voor de Ledger Nano X
2. Verbind je Ledger en kies de Bitcoin-app
3. Open Ledger Live
4. Kies je Bitcoin-account
5. Klik op ״ontvangen”- je ziet nu jouw Bitcoin adres

Je kunt op elk gewenst moment Bitcoins naar dit adres sturen, de Ledger-portemonnee hoeft niet op je computer te zijn aangesloten.

Ondersteunt Ledger Cardano?

Ja. De modellen Nano X en Nano S ondersteunen Cardano (ADA).

Trezor Model T

Vragen over de Trezor Model T

Wat zit er in de doos?

De doos bevat: de Trezor Model T hardware wallet, een USB-kabel, een kaart waarop je je recovery seed kunt schrijven, en enkele Trezor stickers.

Een leuke gadget die is toegevoegd, is een magnetisch dock. Je kunt de dock op een muur of iets dergelijks plaatsen en de Trezor Model T erin laten rusten.
Aanvankelijk dachten we dat dit een beetje nutteloos was, aangezien een hardware wallet wordt gebruikt voor het veilig opbergen van munten, dus waarom zou je deze in het volle zicht willen ophangen? Een van onze lezers stelde later echter voor dat je het kunt gebruiken om je Trezor onder je bureau of aan de bovenkant van een la te plakken, zodat het moeilijker te vinden is.

Welke munten ondersteunt de Trezor Model T?

Op dit moment ondersteunt de Trezor Model T een grote verscheidenheid aan munten, waaronder Ripple (XRP) en Stellar Lumens (XLM) die in eerdere versies ontbraken. De belangrijkste ondersteunde munten zijn:
1. Bitcoin (BTC)
2. Ethereum (ETH)
3. Ripple (XRP)
4. Bitcoin Cash (BCH)
5. Litecoin (LTC)
6. EOS
7. Ethereum Classic (ETC)
8. Stellar Lumens (XLM)
9. DASH

Er worden in totaal meer dan 1.000 crypto-valuta ondersteund.

Hoe stel ik mijn Trezor Model T in?

Net als bij de originele Trezor One is het installatieproces vrij eenvoudig en omvat de volgende stappen:
1. Download en installeer de Trezor-bridge (een stukje software om je te helpen de Trezor te beheren).
2. Installeer de nieuwste firmware op jouw Trezor.
3. Dat is het!

Sommigen van jullie denken misschien dat we een stap missen, voornamelijk het deel waar je je 12-woord-seed-zin ontvangt. Trezor heeft echter besloten om dat deel over te slaan en je in staat te stellen je Trezor onmiddellijk te gebruiken zonder dat je de seed-frase hoeft op te schrijven.
Een seed-frase is in feite het "wachtwoord" voor jouw Bitcoins, ook wel je privésleutel genoemd. Een seed-zin bestaat uit 12-24 woorden in een bepaalde volgorde. Wie deze woorden kent, heeft volledige toegang tot jouw Bitcoin-portemonnee. Wachtwoord kwijt? Met deze woorden kun je simpelweg ook je apparaat weer herstellen.

Natuurlijk krijg je een waarschuwing om een back-up van je seed-frase te maken, maar uiteindelijk is het aan jou. Naar onze mening is dit een geweldige zet van Trezor waarmee je de lange, omslachtige (hoewel belangrijke) handeling van het opschrijven van je seed kunt overslaan als onderdeel van de initiële configuratie van de portemonnee.

Wanneer je er klaar voor bent, kun je het proces van het opschrijven van je seed doorlopen (dit is slechts een eenmalig proces).

Hoe gebruik ik het touchscreen van de Trezor Model T?

De interactie met de Model T lijkt veel op de Trezor One. Het belangrijkste verschil is dat je nu een touchscreen hebt in plaats van twee knoppen. Hoewel het touchscreen veel mooier is dan de knoppen, is het wat moeilijk om ermee te communiceren omdat het vrij klein is.

Het belangrijkste voordeel is dat u nu geen interactie met uw computer hoeft te hebben tijdens bepaalde processen, zoals het instellen van uw pincode of het herstellen van uw portemonnee.

Trezor mixt het toetsenbord van tijd tot tijd, zodat hackers of iemand die jouw toetsaanslagen volgt, niet kunnen raden welke cijfers je indrukt.

Wat is de Corazon?

Voor degenen die willen investeren in een stevigere, adembenemende versie van Model T, is er de Corazon hardware wallet.

Simpel gezegd is dit een Trezor Model T gehuisvest in een titanium kast van ruimtevaartkwaliteit, geassembleerd door Gray, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardig, futuristisch vakmanschap.

Is de Corazon de prijs waard?

De Corazon is een prachtig stuk hardware en voelt ook een stuk steviger aan dan het originele Model T De Corazon is echter ook veel zwaarder en minder comfortabel om mee te nemen dan de Model T.

De standaard Corazon Titanium-versie kost €827 (inclusief BTW)- dat is bijna zes keer zoveel als een origineel Model T kost. Dan heb je de Stealth- en Gold-toevoegingen die een zeer beperkt aanbod hebben.

Hoewel we niet denken dat de extra functies de prijsverhoging waard zijn, zullen er vast mensen de aantrekkingskracht hiervan zien.

Hoeveel kost de Trezor Model T?

De Trezor Model T kost €188,99 (inclusief BTW).

Trezor Model T vs. Ledger Nano S?

De belangrijkste concurrent van Trezor is Ledger. Op het prijskaartje kost de Nano S €69,99 (inclusief BTW), terwijl de Trezor Model T €189,99 (inclusief BTW) kost

Het belangrijkste voordeel van Model T ten opzichte van de Nano S is het touchscreen. Als het gaat om muntondersteuning ondersteunen beide apparaten min of meer dezelfde hoeveelheid crypto-activa.

Vanuit het oogpunt van bruikbaarheid lijken ze redelijk op elkaar, hoewel de Ledger Nano S een beetje kleiner is en een meer intuïtieve interface heeft. Ledger heeft onlangs ook hun Ledger Live-software gelanceerd, die uitstekend werk levert bij het beheren van de verschillende munten die op uw apparaat zijn opgeslagen.

SamenvattendL er is geen echte rechtvaardiging om van de Nano S naar Model T over te stappen. Als je niet weet welk model je moet kopen, dan zit de Nano S net iets beter in elkaar.

Trezor Model T vs. Trezor One?

De basisfuncties en het aantal ondersteunde munten zijn op beide modellen bijna hetzelfde. Het extra prijskaartje (€189,99 voor Trezor Model T versus €79 voor de Trezor One) rechtvaardigt de toegevoegde functionaliteit simpelweg niet. Het toestel is ook wat groter dan de TREZOR One, wat voor ons een minpunt is.

arrow_drop_up arrow_drop_down